mandag 15. juni 2009

Tre ganger Tre hurra for Finanskrisa!

Boliglånsrenta er 3%, inflasjonen 3% og arbeidsledigheten 3%! Det er igjen gratis å låne penger og boligprisene stiger 3 ganger raskere enn inntekten. En "normalisering" av boligmarkedet med andre ord. Vi har "rentefest" og folk flest har aldri hatt bedre råd. Jojo Gjedrem, Kredittkort Kristin og Jappe Jens har reddet økonomien! Eller har de det?

Jeg er mildt sagt skeptisk til at disse tre kreditt-klovnene vet hva de driver med og for å forklare hvorfor vil jeg bruke en annen tapper trio som eksempel; Alan Greenspan, Robert Rubin og Larry Summers. Disse tre markedsmagikerne var Sentralbanksjef, Finansminister og vise-Finansminister i USA. Og de reddet verden fra bankkrisen i Asia i 1997-98 og en mulig global økonomisk nedsmelting. Ifølge dem selv hvertfall.


De færreste husker vel Asiakrisen, men hvem kan glemme dot-com bobla som fulgte? "Easy" Al overstimulerte økonomien ved å kutte renten i perioden 1995-1998. De lave rentene turboladet tech boomen som var underveis og markedene steg raskt til nye høyder. "Den nye økonomien" kalte de det. (Firmaer som ikke tjente penger var plutselig verdt milliarder, det var det som var nytt).

Da dot-com bobla sprakk i 2001 var Greenspan igjen klar med nye rentekutt. Denne gangen ble renta kuttet helt til 1%. Resultatet denne gangen ble den største boligbobla USA har sett. En boligboble var akkurat det som trengtes etter dot-com fordi folk da kunne bruke husene sine som minibank. Da boligbobla sprakk satte Ben Bernanke, nåværende sentralbanksjef, i gang med rentekutt. Business as usual. "Helikopter" Ben kuttet renta helt ned til 0%, men denne gangen fungerte ikke rentekuttene. Ingen ny boble kunne matche boligbobla som driver for lånefinansiert forbruk, og resultatet ser vi nå. Greenspan & Co reddet visst ikke verden likevel.

Så hva har dette med Norge å gjøre? Vel, vi har også levd over evne. Gjedrem har logrende emulert idolene sine, Greenspan og Bernanke, til stående applaus fra Kredittkort Kristin og Jappe Jens. Når renta settes uansvarlig lavt, slik som disse kreditt-klovnene liker den, øker gjelden raskt, og man får en kredittboble. Boligprisene i Norge har økt *mye* mer enn i USA og Kredittindikatoren K2 har ligget skyhøyt over lønnsveksten i mange år. Se Boligboble Bonanza for mer om boligprisene.


Da finanskrisa så ut til å ramme Norge ble det igjen fart på Jojo Gjedrem som kuttet renta helt ned til 1.5% i et desperat forsøk på å blåse nytt liv i kredittboomen. Det vi trengte var en reduksjon av gjeldsgraden, ikke fortsatt lånevekst. En gjeldsreduksjon, eller "nedbelåning" etter en kredittboble får naturligvis negative konsekvenser for økonomien, men disse konsekvensene kan ikke unngås, bare utsettes. Jo lengre man lykkes i å utsette nedbelåningen ved hjelp av rentekutt, jo mer alvorlige blir konsekvensene når nedturen kommer.

Spørsmålet nå er bare hvor mye mer de tre kreditt-klovnene kan re-inflatere boligbobla før den sprekker for godt. Personlig har jeg gitt opp å spå dette. Til høsten er det valg så med litt flaks blir vi kvitt disse klovnene da. I mellomtiden får vi bare finne oss i at Kredittkort Kristin svinser rundt på Karl Johan med handleposene sine for å stimulere til økt forbruk, at Jappe Jens "twitrer" om hvor mye skattepenger han har gitt bort til Bill Gates og at Jojo Gjedrem varsler boligprisfall mens han kutter renta til null.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar